2020. március 16-tól A "Duna" Kajak Klub munkáját a rendkívüli helyzetre való tekintettel felfüggesztette!

Od 16.03.2020 Kajakaski klub “Dunav” Bezdan zbog vanrednog stanja obustavio rad.

Hosszú évek kitartó és eredményes munkája után visszavonult a bezdáni kajak-klub elnöke, Drobina József.

Mikor kezdett kajakozással foglalkozni?

Több mint 60 éve ültem először kajakba és hozzátenném, hogy ez volt az első kajak a faluban. Ez egy kétüléses, gyárilag készített túrakajak volt, amellyel a belvizeken és a Dunán is eveztem. Majd tíz évvel később elkezdtem testnevelő tanárként dolgozni az iskolában, és az akkori törvények szerint iskolai sportegyesületeket kellett alakítanunk. A kajakozást választottam, emellett más sportággal is foglalkoztam, de meggyőződésem volt, hogy valamilyen vízi sportot kell felajánlani az ifjúságnak.

Miért épp ezt a vízi sportot választotta?

Úszásra nem volt lehetőségünk fedett medence hiányában. Az evezős sport sem jöhetett számításban a nagy, széles evezők miatt, és mivel az evezős háttal ül a menetiránynak, így nem ellenőrizheti az esetleges akadályokat. Tehát maradt a kajakozás, amelyben már volt néhány éves tapasztalatom fiatalabb koromból.

Hogyan fejlődött az egyesület?

A fejlődést nagyban az akkori iskolaműhelynek és mesterének, aki részt vett a kajakjaink elkészítésében, ugyanis az első kajakokat mi készítettük tervrajzok alapján, amelyeket a kajak szövetségtől és Zlatoje apatini mestertől kaptunk. Deszkából készítettük őket, amelyet a bezdáni fakereskedésben vettünk, de mivel nem volt pénzünk, kieszközöltem, hogy a mezőgazdasági vállalatba bevegyenek bennünket kézi kukoricatörőnek, amiért pénzt kaptunk, és meg tudtuk venni az anyagot. Majd 1963-ban, amikor ezt az egyesületet Olimpia név alatt regisztráltam a Szerb Kajak Szövetségben, akkor kiváltunk az iskolából, és onnantól önálló klubként működtünk. Ebben a szövetségben szereztem meg a kajakedzői képesítést. Ez után otthagytam az elemi iskolát és gyógytornásznak álltam a helyi gyógyfürdőben, de végül biológiatanárként visszatértem az iskolába. Ez idő alatt az Olimpia klub több edzőt is váltott. Nagy versenyekre nem jártunk, mivel nem volt rá lehetőségünk, de az Ifjúság Napja keretében részt ettünk a kajakos staféta továbbadásában, ami Zombor-Bezdán-Apatin távon történt.

Mi történt később a klubbal?

Az Olimpia megszűnt, majd megalapították a Duna kajak-klubot. Végig figyelemmel kísértem a kajakosok aktivitását és meg kell, hogy mondjam, Panda Jánosnak köszönhetően hatalmas fejlődésnek indult a bezdáni kajaksport. Több elnöke is volt a klubnak, én az 1990-es évek elején kerültem az élére.

Miért döntött a visszavonulás mellett?

Úgy érzem, elérkeztem az elmúlt ötven év „kikerekedéséhez”. Az Olimpiával kezdtem, és a jelenlegi klub, a Duna tagjai óriási eredményeket értek el a 2012-es londoni Olimpián. Bezdánból hat kajakos vett részt a nyári játékokon. Volt is egy javaslatom, hogy a klub felvehetné az Olimpia nevet, mivel akkoriban ezzel a névvel indult a bezdáni kajak, ami most viszont aktuális lenne. Visszavonulásom után is remélem, nem maradnak el az eredmények az új edzővel és az új vezetőséggel. Ezúton kívánok sok sikert további munkájukhoz – nyilatkozta Drobina József.

 

Dunatáj 2013.április 10.

Oberajter Dávid

Mala istorija kajaka John MacGregor se smatra ocem današnjeg kajakaštva.

Taj škotski advokat je 1865. godine konstruisao prvi turistički kajak na osnovu opisa eskimskih kajaka i bio prvi promoter kajakaštva u svetu.

Prvosagrađeni kajak bio je dug 457 cm i širok 76 cm, po dimenzijama veoma sličan današnjim divljovodaškim kajacima. Takav jedan kajak, konzerviran, čuva Royal Canoe Club u Engleskoj, koji je osnovan davne 1866. god. i smatra se najstarijim kajakaškim klubom na svetu.

MacGregor je svoj prvi kajak nazvao Rob Roy, po junaku istoimenog romana Waltera Sccota (1771-1832.). To ime se koristi godinama kasnije za sve čamce tog oblika i svrhe, kako u Evropi, tako i u Americi.

Prva kajakaška regata održana je 1867. godine na Temzi i organizovao ju je Canoe Club iz Londona (1875. god. kraljica Viktorija je izdala odobrenje da se pomenuti klub može nazvati Royal Canoe Club). 1871. god. osnovan je New York Canoe Club u Americi, gde po uzoru na indijanske čamce prave kajake koji se pokreću veslom sa jednom lopaticom. Čamci su nazvani Canadian i već od 1879. god. se javljaju i u Evropi.

1880. god. osnovan je i prvi kajakaški savez, American Canoe Assotiation (ACA). 1924. god. osnovan je međunarodni kajakaški savez u Kopenhagenu, Internationale Representantschafr fur Kanusport, skraćeno IRK, pod čijim pokroviteljstvom kajak postaje olimpijska disciplina (od 1936. god. i OI u Berlinu).

Na prvom posleratnom kongresu, održanom 1946. god. u Štokholmu, IRK menja naziv u International Canoe Federation (ICF) ili La Federation internationale de Canoe (FIC), a zvanični jezici umesto nemačkog postaju engleski i francuski.

Mirnovodaški čamci Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti. Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca.

Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala.

Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obe strane drške.

Dimenzije: .

dužina težina

K-1 jednosed 5.20 m 12 kg

K-2 dvosed 6.50 m 18 kg

K-4 četverac 11.00 m 30 kg

 

Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom kolenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.

Dimenzije: .

dužina težina

C-1 jednoklek 5.20 m 16 kg

C-2 dvoklek 6.50 m 20 kg

C-4 četoroklek 9.00 m 30 kg

 

Kajak Klub "Dunav" Bezdan

Kanalska obala bb

tel:

e-mail: kkdunavbezdan (@ ) gmail . com

 

 

 

mapa

 

 


Raspored treninga KK "Dunav" Bezdan

/ Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Nedelja
Pre podne 8:00  A,B 8:00 A,B  8:00 A,B,C 8:00 A,B 8:00 A,B

8:00 - A,B,C

-
Posle podne 16:00 - A,B,C

16:00 -A,B,C

 -

16:00 -A,B,C

15:00- A,B,C
-  -
   

 

 

 

     

 

 

 

A grupa

Ham Zoltan

Perović Aleksandar

Delić Marija

Delić Jovana

Andrić Nikolas

Bošnjak Jenifer

Horvat Emilija

Eđed Boglarka

B grupa

Kevago Levente

Kufner Daniel

Dadić Mihajlo

Sloboda Norbert

Kiš Kristian

Nađ Eleonora

 C grupa

Fica Balaž

Vuk Perović

Tibor Viktoria

Loknar Ivan

Nađ Ferenc

Barta Arnold